Suarakan Aspirasi Anda Ke Arah Negara Berdaya Huni, Sejahtera, Mampan & Inklusif

Image

Pengenalan

28hb Januari 2022 | Alor Setar
 
SUARAKAN ASPIRASI ANDA KE ARAH NEGARA BERDAYA HUNI, SEJAHTERA, MAMPAN DAN INKLUSIF
.
Selaras dengan aspirasi Malaysia Berdaya Huni, *Rancangan Fizikal Negara Ke-4* yang dilancarkan pada 17 November 2021 akan menjadi asas kepada pelaksanaan sistem penilaian dan pengukuran kesejahteraan dan kemampanan bandar yang dikenali sebagai *Indeks Daya Huni Malaysia (iDAM)*. iDAM yang diterajui oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) melalui PLANMalaysia (Jabatan Perancangan Bandar dan Desa) merupakan kaedah pengukuran berimpak tinggi yang akan mengukur tahap kesejahteraan penduduk di peringkat pihak berkuasa tempatan dan komuniti. Pembangunan iDAM adalah selaras dengan pengukuran dan penilaian kesejahteraan penduduk sesebuah bandar yang dipraktiskan di peringkat global.

Info

Hasil pengukuran iDAM akan membantu dalam memberi gambaran terkini terhadap *tahap kesejahteraan, taraf hidup dan daya huni di peringkat tempatan, negeri dan seterusnya negara*.

Ayuh semua warga Malaysia dijemput mengemukakan aspirasi/pandangan/impian bagi bersama-sama membantu pihak KPKT dan PLANMalaysia menyediakan kerangka iDAM melalui link di bawah :

*Bersama Membina Negara Berdaya Huni*
Penglibatan anda amat dihargai. Terima Kasih
*PLANMalaysia (Jabatan Perancangan Bandar dan Desa)*
*Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan*

*#KPKT*
*#PLANMalaysia*
*#iDAM*
*#LiveableMalaysia*
QR Kod portal rasmi PLANMalaysia Kedah
Kod QR PMK
Image
Image
Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Negeri Kedah
(PLANMalaysia Kedah)
Aras 10, Bangunan Sultan Abdul Halim Alor Setar Kedah
Tel :+604 - 729 1888
Emel : jpbd@kedah.gov.my